BANTUAN

Rasmi : Senarai Penerima Bantuan Khas Kewangan Berjumlah RM1000

Rasmi : Bantuan Khas Kewangan telah diumumkan kepada rakyat Malaysia yang layak. Inisiatif ini merupakan sebuah program bantuan tambahan yang akan diberikan khusus kepada rakyat negeri Selangor berjumlah RM1,000 pada bulan hadapan. Berikut adalah senarai penerima yang layak.

BANTUAN KHAS KEWANGAN

Kita sedia maklum, tahun 2023 ini pihak kerajaan mahupun negeri telah menyediakan pelbagai inisiaitf berbentuk wang tunai dalam misi membantu meringankan beban rakyat.

Pada sidang Belanjawan 2024, Menteri Besar Selangor, Datuk Amirudin Shaari, telah mengumumkan pemberian insentif istimewa kepada rakyat Selangor. Beliau mengumumkan bahawa bantuan khas kewangan (BKK) akan diberikan sebanyak sebulan gaji atau minimum RM1,000 kepada mereka yang layak.

bantuan khas kewangan

KADAR BANTUAN KHAS KEWANGAN

Dalam melaksanakan insentif tambahan ini, sebanyak RM40.3 juta akan diperuntukkan bagi memanfaatkan seluruh kakitangan awam nege Selangor. Oleh itu, mereka yang berkelayakan akan menerima bayaran sebanyak :

  • RM1000

SENARAI PENERIMA BANTUAN KHAS

Penjawat awam Selangor menerima Bantuan Khas Kewangan (BKK) dua bulan setengah gaji tahun ini yang akan dibayar secara berperingkat.

Jumlah itu termasuk satu bulan gaji yang akan dibayar pada 28 Disember ini dan setengah bulan yang akan dibayar pada Februari tahun depan, bagi membantu persiapan sesi persekolahan.

TARIKH BAYARAN

Kerajaan negeri Selangor bersetuju akan menyalurkan bayaran tersebut melalui 2 fasa bayaran iaitu pada :

  • 28 DISEMBER 2023 (satu bulan gaji)
  • FEBRUARI 2024 (setengah bulan gaji)

KAEDAH BAYARAN

Bayaran akan di salurkan secara automatik ke dalam akaun penerima yang berkelayakan bermula 25 DISEMBER 2023 dan bayaran kedua pula pada 24 Februari nanti.

BANTUAN KHAS LAIN

Untuk makluman anda semua, perlbagai lagi bantuan yang anda boleh dapatkan sekiranya anda adalah rakyat negeri Selangor. Antaranya adalah Program Bantuan Kehidupan Sejahtera (BINGKAS). Bantuan ini akan disalurkan secara bulanan sebanyak RM300 untuk B40.

MAKLUMAT LANJUT

Tahun demi tahun, pasti akan ada sahaja bantuan yang akan disalurkan oleh pihak kerajaan bagi membantu rakyat Malaysia yang terjejas ekonominya. Sekiranya anda ingin tahu bantuan apakah yang boleh anda dapatkan, sila SEMAK DISINI untuk rujukan anda.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button