BANTUANJKM

Rasmi : Bantuan Am Negeri Berjumlah RM100 – RM350 Sebulan

Rasmi : Bantuan Am Negeri sebanyak RM100 sehingga RM350 akan diberikan kepada golongan yang terjejas dan berkleyakan. Untuk makluman, bantuan ini akan diberikan secara bulanan. Untuk lebih lanjut, ikuti perkongsian dibawah.

BANTUAN AM NEGERI

Bantuan Am Negeri dibawah kelolaan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) disediakan bertujuan untuk menampung perbelanjaan harian klien atau keluarga dengan pemberian bantuan kewangan.

Golongan yang memerlukan dan keluarga miskin yang tidak diliputi di bawah jenis bantuan lain adalah layak untuk memohon inisiatif ini. Setiap kelayakan, mereka akan menerim bayaran RM100 – RM350 sebulan.

KADAR BANTUAN

Bagi kadar bayaran Bantuan Am Negeri ini adalah bergantung kepada kadar yang ditetapkan oleh kerajaan Negeri masing2. Penerima akan mendapat sebanyak :

  • RM100 sehingga RM350 (Maksimum)

SYARAT KELAYAKAN

Beberapa syarat kelayakan yang telah ditetapkan dalam setiap permohonan Bantuan Am Negeri ini, antaranya adalah :

  • Warganegara Malaysia
  • Pemohon adalah golongan yang memerlukan dan keluarga miskin yang tidak diliputi di bawah jenis bantuan lain. 

CARA MOHON BANTUAN AM NEGERI

Berikut adalah cara untuk membuat permohonan bagi Bantuan Am Persekutuan ini :

Pengendalian permohonan bantuan kewangan dibuat di peringkat Pejabat Kebajikan Masyarakat Daerah / Jajahan / Bahagian di seluruh negara. Setiap permohonan yang didaftarkan akan dijalankan siasatan untuk penilaian (means-tested) bagi mengesahkan kelayakan bantuan kepada pemohon. Urusan ini bersesuaian dengan prinsip penyampaian bantuan yang berdasarkan kepada kelayakan dan bukan hak.

PERHATIAN : Sila hadir ke Pejabat Kebajikan Masyarakat mengikut Daerah mana yang dipohon dalam tempoh 14 hari dari permohonan dibuat diatas talian.

Kegagalan berbuat demikian sistem akan membatalkan permohonan tersebut secara automatik.

SEMAKAN PERMOHONAN BANTUAN

Kepada anda yang telahpun membuat ataupun sudah menghantar permohonan bantuan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat ini, anda bolehlah menyemak akan status permohonan anda melalui portal rasmi yang telah di sediakan bagi memudahkan para pemohon. Berikut adalah cara dan langkah-langkah bagi menyemak status permohonan secara online :

MAKLUMAT LANJUT

Sebenarnya, banyak bantuan lain yang boleh rakyat Malaysia dapatkan daripada pihak kerajaan. Namun, mungkin ramai yang tidak tahu. Oleh itu, untuk mengetahui pelbagai bantuan tersebu, sila RUJUK DISINI.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button