STR 2023

Terkini : Bantuan Tunai Berjumlah RM1100 Untuk Kategori Ini Telah Dikreditkan

Bermula 26 Jun lalu, rakyat Malaysia telah mula menerima bantuan tunai melalui program Sumbangan Tunai Rahmah (STR) Fasa 3.

Lebih 8 juta bagi golongan B40 yang layak telah menerima bayaran sehingga RM900.

Untuk makluman, jika dijumlahkan bayaran STR bermula dari fasa 1 hingga ke fasa 3 ini, hanya 1 kategori ini sahaja yang telah menerima bayaran maksimum RM1,300. Ikuti perkongsian dibawah.

SUMBANGAN TUNAI RAHMAH 2023 (STR)

STR adalah salah satu inisiatif di bawah konsep Payung Rahmah yang bertujuan untuk membantu golongan yang kurang berkemampuan dalam menghadapi cabaran kos sara hidup. 

INFO : Bantuan Tunai Rakyat (BTR) adalah bantuan kewangan secara tunai sama seperti bantuan sebelum ini seperti BKM, BPR, BSH dan BR1M.

BANTUAN KEWANGAN RM1100

Mana-mana penerima yang yang baru membuat permohonan pada bulan Mac lalu, mereka akan terima bayaran fasa 3 ini sehingga berjumlah RM1100. Ini kerana, bayaran fasa 1 dan 2 dikreditkan serentak dengan bayaran fasa 3.

Fasa 1 (RM300) + Fasa 2 (RM200) + Fasa 3 (RM600)

Merujuk pada kadar bayaran diatas, ianya akan menjadikan jumlah keseluruhan adalah sebanyak RM1100. Walaubagaimanapun, jumlah bayaran ini hanya untuk isi keluarga yang mempunyai 3-4 orang anak.

Sila rujuk jadual dibawah.

KADAR BAYARAN STR FASA 3

Berikut adalah kadar dan jumlah bayaran STR fasa 3. Sila rujuk jadual dibawah :

MAKLUMAT LANJUT

Maklumat lanjut, boleh klik pautan dibawah :

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button