BANTUANBELANJAWAN 2023

E-Tunai Rahmah : Syarat Kelayakan Penerima Bayaran RM200 – Semak Sekarang!

Jumaat baru-baru ini, pembentangan Belanjawan 2023 terpaksa dilaksanakan sekali lagi berikutan pembentukan kerajaan baharu dibawah pimpinan Datuk Sri Anwar Ibrahim (Kerajaan Perpaduan).

Melalui pembentangan tersebut, sudah tentu pelbagai bantuan baharu diumumkan bagi membantu rakyat Malaysia khususnya mereka yang terjejas. Antara bantuan itu adalah, Bantuan e-Tunai Rahmah yang bernilai RM200.

Berikut dikongsikan mengenai syarat kelayakan yang ditetapkan bagi menerima bantuan ini.

E-Tunai Belia Rahmah

Program ini merupakan salah satu inisiatif yang kerajaan Malaysia dalam membantu golongan belia dimana setiap kelayakan akan menerima bayaran berjumlah RM200.

Ianya bertujuan bagi meringankan beban kewangan golongan belia serta menggalakkan golongan ini membuat transaksi tanpa tunai.

Info : Bantuan ini adalah sama dengan bantuan yang dilaksanakan oleh kerajaan terdahulu seperti eBelia (2021) dan ePemula (2022).

JUMLAH BAYARAN

Program ini bakal memanfaatkan kepada 2 juta orang belia Malaysia. Setiap belia yang layak akan menerima bayaran berjumlah :

  • RM200

SYARAT KELAYAKAN

Ketika ini, tiada makluman rasmi mengenai syarat kelayakan. Namun, jika ianya akan merujuk kepada bantuan ePemula 2022 sebelum ini, berikut adalah syarat kelayakannya :

  • Bantuan ini diberikan kepada golongan belia berumur 18 hingga 20 tahun.
  • Menuntut di Institusi Pendidikan Tinggi Awam (IPTA).
  • Menuntut di Insititusi Pendidikan Tinggi Swasta (IPTS).

TARIKH PERMOHONAN

Tiada makluman rasmi mengenainya lagi. Pihak kami akan maklumkan sekiranya terdapat makluman rasmi dari semasa ke semasa.

MAKLUMAT LANJUT

Untuk maklumat lanjut, sila klik pautan dibawah :

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button