STR 2023

Cara Permohonan Dan Kemas Kini Maklumat STR Seterusnya

Bayaran Sumbangan Tunai Rahmah (STR) kini telah disalurkan bermula Selasa  lalu dan ianya akan dilakukan secara berperingkat.

Baru-baru ini, Datuk Sri Anwar Ibrahim telah membuat kenyataan dimana BKM/BTR telah dijenamakan semula kepada Sumbangan Tunai Rahmah (STR).

Kali ini, pihak kami ingin kongsikan kepada pembaca bagaimana cara untuk membuat permohonan baru? Apakah penerima BKM sebelum ini perlu membuat kemaskini STR tahun ini?

Ikuti perkongsian dibawah.

SUMBANGAN TUNAI RAHMAH 2023 (STR)

Disember lalu, Bantuan Tunai Rakyat (BTR) telah diperkenalkan dan akan dilaksanakan pada Januari ini. Namun, bantuan ini telah ditukar dan dijenamakan semula kepada Sumbangan Tunai Rahmah (STR).

Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, perubahan ini selaras dengan langkah Kerajaan Perpaduan yang memperkenalkan konsep Payung Rahmah sebagai induk kepada inisiatif-inisiatif kepada golongan kurang berkemampuan dalam mendepani cabaran kos sara hidup.

Menurut beliau, pembayaran STR Fasa 1 akan diberikan kepada 8.7 juta golongan B40 bernilai RM1.67 bilion akan dikreditkan ke dalam akaun bank penerima yang berdaftar di dalam pangkalan data STR.

PEMBAYARAN STR FASA 1

Pembayaran Sumbangan Tunai Rakyat (STR) Fasa 1 sudah dimulakan pada 17 Januari lalu. Sekarang, pembayaran masih dilakukan secara berperingkat.

Sekiranya anda layak tetapi belum terima bantuan, jangan risau mungkin dalam beberapa hari anda akan terima bayaran.

PERMOHONAN & KEMASKINI STR

Sedia maklum, penerima yang layak STR Fasa 1 ini adalah menggunakan data BKM 2022. Ini kerana pihak kerajaan belum membuka apa-apa permohonan dan pengemaskinian bagi STR 2023 ini.

Kesannya, terdapat rakyat yang berasa dirinya layak tetapi tidak terima bantuan kerana permohonan baharu belum dibuka.

Jika kita mengikut data BKM 2022, sekiranya anda tidak menerima BKM Fasa 1 dan permohonan baharu dibuka. Jumlah bantuan akan terkumpul dan akan dibayar pada fasa seterusnya.

Dijangkakan kaedah sedemikian bakal digunapakai, sekiranya permohonan baharu dibuka pada masa akan datang dan anda layak,

  • Jumlah bantuan STR Fasa 1 akan dikumpulkan dan dibayar sekaligus pada fasa akan datang.

Buat masa kini, permohonan baharu dan kemas kini maklumat belum dibuka oleh pihak kerajaan.

SEMAKAN STATUR STR

Mulai 17 Januari 2023, anda sudah boleh membuat semakan status bagi STR Fasa 1 dan fasa seterusnya

  1. Layari portal rasmi STR https://bantuantunai.hasil.gov.my/
  2. Masukkan No MyKad
  3. Masukkan setiap langkah keselamatan dan kata laluan anda
  4. Semakan Sumbangan Tunai Rakyat boleh dibuat

MAKLUMAT LANJUT

Sebarang maklumat lanjut, anda boleh layari portal rasmi STR yang tertera di atas. Untuk mengetahui informasi terkini mengenai pembayaran STR pula, anda perlu rajinkan diri semak di Facebook rasmi Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDNM), Kementerian Kewangan dan Perdana Menteri.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button