Bantuan Tunai Rakyat

BTR FASA 1 : Kategori Isi Rumah Telah Terima Bayaran RM300 – Semak Sekarang!

Bulan lalu telah berlangsungnya persidangan di Dewan Rakyat.
Perdana Menteri Ke-10 Dato Seri Anwar Ibrahim memberitahu dalam ucapannya, Bantuan Tunai Rakyat (BTR 2023) akan diteruskan iaitu pada tahun ini.

Untuk makluman anda, Bantuan Tunai Rakyat (BTR) merupakan bantuan yang sama seperti bantuan-bantuan sebelum ini seperti Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) dan Bantuan Prihatin Rakyat (BPR).

Untuk info lanjut, ikuti perkongsian dibawah.

BANTUAN TUNAI RAKYAT (2023)

Kerajaan bersetuju akan meneruskan Bantuan Tunai Rakyat (BTR) yang dilaksana kerajaan terdahulu dengan Fasa 1 akan disalur poda bulan Januari nanti.

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, bantuan tunai ini akan memanfaatkan seramai 9 juta penerima yang layak dengan peruntukan berjumlah RM2 bilion.

BAYARAN BTR 2023 DI AWALKAN

Bantuan Tunai Rakyat itu sebelum ini dijadualkan akan diberikan pada Mac 2023 namun selepas melihat keadaan rakyat, Kerajaan bersetuju untuk memberikan pada Januari tahun 2023 nanti.

BAYARAN BTR FASA 1 TELAH DIKREDITKAN

Jika kita lihat melalui perkongsian di media sosial, ramai penerima telah berkongsi dimana bayaran BTR Fasa 1 ini telah dikreditkan ke akaun mereka.

Berikut adalah skrinshot yang sempat kami dapatkan :

Pihak kami JANGKAKAN bayaran BTR Fasa 1 akan mula dilaksanakan pada pertengahan bulan Januari ini.

JUMLAH BAYARAN BTR FASA 1

Menurut Datuk Seri Anwar Ibrahim, setiap isi rumah yang berkelayakan akan menerima bayaran pertama Januari nanti pada kadar :

  • Kategori Isi Rumah : RM300
  • Bujang : RM100

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button