BANTUANBELANJAWAN 2022

Bantuan Sebanyak RM300 Untuk Bayi Baru Lahir Tahun 2022

Program ini merupakan program di bawah bajet 2022 Kerajaan negeri untuk ibu bapa yang mempunyai anak yang baru lahir. Ini adalah insentif kerajaan negeri dengan bantuan berjumlah RM300.

Program bantuan RM300 untuk bayi yang baru lahir ini bertujuan untuk meringankan beban ibu bapa yang memerlukan duit bagi memenuhi keperluan dalam perbelanjaan kelengkapan bayi dan untuk ibu bersalin semasa berpantang.

Jumlah Bantuan

Kerajaan negeri Pahang telah melancarkan program Anak Kebanggaan Pahang 2023 (Pahang Pride Kid 2023) dan terbuka kepada semua orang untuk memohon bantuan RM300 ini. 

Menurut YAB Menteri Besar Pahang, Dato’ Sri Haji Wan Rosdy Wan Ismail Berkata, tujuan kenaikan kadar bantuan ini kepada RM300 adalah untuk menggalakkan kadar kelahiran di negeri itu yang masih lagi rendah. 

Pemberian Saguhati Untuk Setiap Kelahiran

Setiap bayi yang dilahirkan di Pahang bermula 2022 adalah layak secara automatik untuk menerima saguhati tersebut di bawah Program Anak Kebanggaan Pahang. Tambahnya, tujuan pemberian bantuan adalah untuk meringankan beban keluarga membuat simpanan dan barangan penjagaan bayi serta ibu semasa berpantang.

Justeru, jumlah peruntukan program ini ialah RM5 juta.” katanya ketika membentangkan Belanjawan Pahang 2022 pada Mesyuarat Kedua Penggal Keempat Dewan Undangan Negeri (DUN) Pahang ke-14 di Wisma Sri Pahang pada 6 Disember 2021.

Maklumat Lanjut

Untuk maklumat lanjut, sila layari laman web portal Kerajaan Negeri Pahang atau hubungi 09-512 6600.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button