BANTUANBELANJAWAN 2022

Senarai Bantuan Yang Wajib Anda Tahu Tahun 2022 Nanti

Kini kita berada di hari terakhir bagi tahun 2021. Pelbagai dugaan yang terpaksa kita tempuhi bagi meneruskan kehidupan dengan sempurna lebih-lebih lagi ketika ini kita masih berada di kemelut pandemik Covid-19.

Dalam mengharung pandemik global ini, negara-negara sedunia terpaksa mengurus dua beban duka, menyelamat nyawa sejagat dan mempertahan iktisad.

Tidak hanya pandemik Covid-19 melanda negara ketika ini, satu bencana alam kini melanda negara kita pula di mana, beberapa negeri di kawasan semenanjung telah dilanda banjir yang dahsyat dan teruk sehinggakan ada keluarga yang telah kehilangan tempat tinggal,takziah untuk mereka yang terlibat. Oleh itu, dalam menjaga kepentingan mereka, bantuan terus dihulurkan dimana keluarga ini akan menerima bantuan sebanyak RM1,000 bagi meringankan beban yang mereka terpaksa tanggung.

Sebagai sebuah kerajaan yang sentiasa menjamin kesejahteraan rakyatnya, mereka tidak pernah mengabaikan keperluan rakyat Malaysia dan sentiasa komited dalam terus membantu agar kesejahteraan hidup kita sentiasa terjamin. Pelbagai jenis bantuan telah diberikan dan selesai dilaksanakan contohnya seperti BPR, BKC, GKP, BPN dan banyak lagi. 

Bantuan seperti ini tidak hanya berhenti di situ sahaja, menjelang tahun 2022 nanti sudah tentu akan ada bantuan-bantuan lain yang akan diberikan. Ikuti perkongsian dibawah untuk mengetahui senarai bantuan yang akan dilaksanakan pada tahun 2022 nanti.

SENARAI BANTUAN 2022

Oktober lalu, telah berlangsungnya Pembentangan Belanjawan 2022. Dengan peruntukan yang terbesar dalam sejarah berjumlah RM332.1 bilion, pelbagai jenis bantuan yang akan dilaksanakan pada tahun itu nanti bagi meliputi bantuan jenis tunai langsung dan kebajikan rakyat Malaysia. Perkara ini telah diumumkan oleh Menteri Kewangan iaitu Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz. 

Berikut adalah senarai lengkap bantuan yang akan dilaksanakan pada tahun 2022 nanti :

Bantuan Keluarga Malaysia (BKM)

Pemberian bantuan tunai langsung secara bersasar:

 • Isi rumah (<RM2,500)*: RM1,000 – RM2,000
 • Isi rumah (RM2,501 – RM5,000)*: RM400 – RM800
 • Ibu/Bapa Tunggal (<RM5,000)*: RM500 tambahan
 • Warga Emas (<RM5,000)*: RM300 tambahan
 • Warga Emas Bujang/Tiada Pasangan (<RM5,000)*: RM600
 • Bujang (<RM2,500)*: RM350

Program eStart

Meringankan beban kewangan dan menggalakkan perbelanjaan secara tanpa tunai di kalangan belia berumur 18 hingga 20 tahun dan juga pelajar sepenuh masa di institusi pengajian tinggi

 • RM 150 akan dikreditkan secara sekali bayar ke dalam akaun e-dompet para belia

PerantiSiswa Keluarga Malaysia

Membekalkan sebuah tablet kepada anak kepada penerima BKM yang menuntut di IPT – sekurang-kurangnya peringkat diploma atau SKM4.

Baca sepenuhnya : https://www.myportalkini.com/2021/11/perantisiswa-bantuan-tablet-percuma.html

Bantuan Awal Persekolahan

Mengurangkan beban ibu bapa / penjaga bagi tujuan persediaan pembukaan sesi persekolahan secara bersemuka dengan bantuan awal persekolahan berjumlah RM150 secara one-off.

Baca sepenuhnya : https://www.myportalkini.com/2021/11/bantuan-awal-persekolahan.html

Join Channel Telegram Kami Untuk Info Pantas Dengan Meng-Klik Pautan Di Bawah :

Bantuan Kanak-Kanak

Membantu keluarga/penjaga keperluan kepada anak/kanak-kanak yang tiada penjaga supaya terus tinggal bersama keluarga dan meneruskan kelansungan hidup tanpa menjejaskan pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak. Kenaikan kadar Bantuan Kanak-kanak Keluarga Miskin daripada RM100 seorang anak dengan maksimum RM450 sekeluarga sebulan kepada:

 • RM150 seorang anak berumur 7 tahun hingga 18 tahun; atau
 • RM200 seorang anak berumur 6 tahun dan ke bawah dengan maksimum RM1,000 sekeluarga.

Bantuan Orang Tua (Warga Emas)

Kenaikan kadar Bantuan Orang Tua daripada RM350 sebulan kepada RM500 untuk Membantu Warga Emas untuk meneruskan kelansungan dan kesejahteraan kehidupan di dalam komuniti.

Baca sepenuhnya : https://www.myportalkini.com/2021/11/bantuan-warga-emas.html

Elaun Pekerja Cacat (EPC)

Kenaikan kadar Elaun Pekerja Cacat (EPC) daripada RM400 kepada RM450 sebulan sebagai insentif untuk menggalakkan OKU bekerja, hidup berdikari dan menjadi ahli masyarakat yang produktif

Baca sepenuhnya : https://www.myportalkini.com/2021/11/jkm-orang-kurang-upaya.html

Bantuan AM

Bantuan kepada individu/keluarga yang kurang berkemampuan untuk meneruskan kelangsungan dan kesejahteraan kehidupan di dalam komuniti

 • RM100 sebulan/seorang; atau
 • Maksima RM450 bagi keluarga yang mempunyai lebih 4 orang kanak-kanak

Bantuan OKU Tidak Berupaya Bekerja

Kenaikan kadar Bantuan OKU Tidak Berupaya Bekerja daripada RM250 kepada RM300 sebulan bagi membantu OKU yang tidak berupaya bekerja dan mengelak atau mengurangkan kemasukan ke Institusi.

Baca sepenuhnya : https://www.myportalkini.com/2021/11/jkm-orang-kurang-upaya.html

Bantuan Penjagaan OKU Terlantar (BPT)

Kenaikan kadar Bantuan Penjagaan OKU Terlantar (BPT) daripada RM350 kepada RM500 sebulan untuk membantu meringankan bebanan perbelanjaan penjagaan yang dihadapi oleh keluarga penjaga dan menggalakkan keluarga/penjaga untuk menjaga ahli keluarga yang OKU terlantar/sakit terlantar/sakit kronik.

Baca sepenuhnya : https://www.myportalkini.com/2021/11/jkm-orang-kurang-upaya.html

mySalam

Skim mySalam akan diperluas kepada semua penerima Bantuan Keluarga Malaysia (BKM), dan manfaat tuntutan kos peranti perubatan juga akan dipanjangkan kepada anak tanggungan penerima mySalam yang layak.

Baca sepenuhnya : https://www.myportalkini.com/2021/11/my-salam.html

Program MyKasih Kapital

Untuk menggalakkan wanita menjana pendapatan dari rumah. Merangkumi bantuan asas modal perniagaan, bimbingan serta latihan bagi menggalakkan perniagaan secara dalam talian.

Baca sepenuhnya : https://www.myportalkini.com/2021/11/mykasih-kapital.html

Program Rumah Mesra Rakyat (RMR)

Diwujudkan bagi membantu golongan yang tidak mempunyai rumah atau tinggal di rumah usang tetapi mempunyai tanah untuk membina rumah sendiri

 • Membiayai subsidi sebanyak RM20,000 seunit, di samping kemudahan pembiayaan serta yuran pengurusan kepada pemohon
 • Pemilikan rumah kediaman untuk 3,000 unit rumah

Program Baucar Perlindungan Tenang

Penerima bantuan B40 layak menerima baucar RM75 sebagai bantuan kewangan untuk membeli produk Perlindungan Tenang termasuk takaful hayat dan kemalangan diri. Baucar juga boleh digunakan untuk membeli polisi insuran komprehensif bagi motosikal 150cc ke bawah mulai 1 Januari 2022

Elaun Mencari Pekerjaan

Kerajaan akan meneruskan Elaun Mencari Pekerjaan kepada:

 • Pencarum PERKESO – elaun 80% bagi gaji bulan pertama, 50% bagi gaji bulan kedua hingga keenam dan 30% bagi gaji tiga bulan terakhir
 • Bukan pencarum PERKESO – elaun RM300 untuk tempoh 3 bulan

Perluasan i-Saraan

Melalui inisiatif i-Saraan Kerajaan mencarum sebanyak 15% daripada caruman sukarela yang dibuat oleh pekerja sektor informal, terhad kepada maksimum RM250 setahun. Inisiatif ini akan diperluaskan kepada mereka yang berumur antara 55-60 tahun

Insentif Khas Alatan Bantuan Mengajar

Bantuan one-off RM100 kepada guru-guru di bawah KPM untuk membeli peralatan mengajar untuk sesi persekolahan Tahun 2022.

Inisiatif Pendidikan Anak-anak BumiPutera

Peruntukan kemudahan pendidikan buat anak-anak Bumiputera antaranya di bawah MARA, UiTM dan Yayasan Peneraju

 • Peruntukan ini disediakan untuk pinjaman pendidikan, menaik taraf program sijil ke diploma, selain usaha melahirkan profesional dalam kalangan Bumiputera di bidang perubatan, kejuruteraan dan kewangan

Diskaun Bayaran Balik Pinjaman PTPTN

Diskaun bayaran balik pinjaman PTPTN bermula 1 November 2021 hingga 30 April 2022

 • Diskaun 15% atas baki hutang untuk penyelesaian penuh pinjaman
 • Diskaun 12% untuk bayaran sekurang-kurangnya 50% daripada baki hutang dalam sekali bayaran
 • Diskaun 10% untuk bayaran balik melalui potongan gaji atau debit terus mengikut jadual.

Itulah dia beberapa jenis bantuan yang WAJIB ANDA KETAHUI yang boleh anda mohon pada tahun 2022 nanti. 

Untuk kita, ternyata tahun ini adalah lebih mencabar buat kita. 2021 yang pada awalnya kita jangka sebagai sebuah tahun pemulihan, malangnya telah tertangguh, berikutan situasi penularan COVID-19 yang terus kritikal.

Di luar rencana, COVID-19 bermutasi dan mengganas. Negara kita tidak terkecuali daripada tempias gelombang ketiga sehingga mengakibatkan kes harian pernah mencecah lebih 24 ribu. Kini, jumlah kes direkodkan sudah menjangkau 2.4 juta, dan lebih 28 ribu orang ahli Keluarga Malaysia telah terkorban. Takziah untuk mereka yang terlibat.

Moga di tahun 2022 nanti, negara kita Malaysia akan kembali normal daripada bencana dan akan bertambah baik berbanding tahun-tahun sebelumnya. Begitu juga dengan kehidupan kita hendaknya.

Pihak kami di MyPortalKini mengucapkan,
SELAMAT TAHUN BARU 2022!!

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button