BANTUAN

BKC Fasa 3 : Cara Tebus Tunai RM300 Anda Di Kaunter BSN

Kita sedia maklum bahawa, bayaran terakhir bagi Bantuan Khas Covid-19 fasa ketiga telah mula dilaksanakan bermula 20 Disember dimana ianya telah ke akaun penerima yang layak secara berperingkat.

Dengan jumlah keseluruhan seramai 3.8 juta penerima bagi kategori miskin tegar dan bependapatan rendah B40 yang melibatkan peruntukan sebanyak RM1.2 bilion dimana setiap individu telah menerima RM300 mengikut setiap kategori.

Namun, terdapat segelintir penerima yang layak akan tetapi mereka tidak memiliki akaun bank ataupun akaun bank yang didaftarkan sebelum ini sudah tidak aktif lagi. Ini menjadi salah satu sebab mengapa mereka tidak menerima bayaran BKC ini.

Jangan risau dan khuatir, bayaran BKC fasa ketiga anda tetap sahaja boleh dituntut. Namun, ianya dengan kaedah yang berbeza. Nak tahu macam mana? Ikuti perkongsian dibawah ini.

BANTUAN KHAS COVID-19

Bantuan Khas Covid 19 (BKC) adalah satu inisiatif Kerajaan bagi memberi bantuan (tunai) kepada rakyat berikutan Kerajaan terpaksa melanjutkan lagi pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan pada Jun lalu ekoran peningkatan kes Covid-19 ketika itu.

Inisiatif ini telah diumumkan oleh bekas Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin sebelum ini ketika beliau memperkenalkan Pakej Perlindungan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi (PEMULIH). Ianya bertujuan untuk memberi bantuan menyeluruh kepada rakyat yang terjejas akibat wabak Covid-19.

TARIKH BAYARAN BKC FASA 3

Sebentar tadi didalam ucapan Tan Sri Ismail Sabri Yaakob, bayaran Bantuan Khas Covid-19 (BKC)bagi fasa ketiga ini akan mula dikreditkan secara berperingkat pada :

  • 20 Disember 2021 (ISNIN)
Bayaran telah di lakukan secara berperingkat untuk penerima :
  • Yang Memiliki Akaun
  • Tidak Memiliki Akaun (Tebus tunai melalui kaunter BSN)

Dengan pembayaran ini, lengkaplah nilai bantuan di bawah BKC berjumlah RM4.6 bilion keseluruhan dan menzahirkan komitmen kerajaan dalam memastikan pembayaran BKC ini sedikit sebanyak mampu meringankan beban rakyat yang masih terkesesan akibat pandemik Covid-19″.

TEBUS TUNAI BAYARAN BKC FASA 3

Bagi anda yang layak menerima bayaran BKC fasa ketiga akan tetapi tidak memiliki akaun bank, bayaran tersebut anda boleh tebus tunai dengan cara mengunjungi kaunter BSN berhampiran dengan mengemukakan KAD PENGENALAN sebagai bukti diri anda.

Nota : Hanya wakil yang didaftarkan sahaja dibenarkan untuk mewakilkan penerima bagi penunaian BKC.

Info Tambahan

Sekiranya anda diminta untuk mengemukakan Nombor Baucar bayaran BKC fasa ketiga, anda boleh menyemak nombor baucar anda melalui portal rasmi BKC :


Join Channel Telegram Rasmi Kami Dengan Meng-klik pautan di bawah :

KADAR BAYARAN BKC FASA 3

Bagi jumlah bayaran BKC fasa ketiga ini, individu yang berkelayakan akan menerima mengikut kadar kategori yang telah ditetapkan :

  • B40 : RM300
  • Miskin Tegar : RM300
Untuk lebih terperinci, sila rujuk jadual dibawah :

SEMAKAN BKC

Bagi anda yang ingin membuat semakan status BKC, berikut adalah cara untuk melakukannya :

Sila rujuk jadual dibawah untuk mengetahui kriteria semakan kelayakan bagi setiap kategori :

MAKLUMAT LANJUT

Untuk sebarang pertanyaan bagi mengetahui maklumat lanjut sila rujuk ke laman web rasmi BKC iaitu : https://bkc.hasil.gov.my atau
Hotline BKC  1-800-88-2747 

Dengan rendah diri pihak kami mengucapkan takziah kepada mangsa banjir yang terlibat. Bersama-sama kita berdoa agar negara kita dijauhkan daripada bencana alam dan diberikan keselamatan khusunya untuk negeri-negeri yang terjejas akibat banjir yang melanda kini.

Related Articles

4 Comments

  1. Amat mengecewakan bg golongan b40 bujang…kami b40 bujang pun kna bayaq api air.. janji 2 fasa tp jadi 1 fasa sja….xpelik ka baki yg nk dbyar pada b40 bujang mna p???? Ini memang tak adil

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button