BANTUANBELANJAWAN 2022

Bajet 2022 : Bantuan Kewangan Berjumlah RM2,000 Pada Tahun 2022 Nanti

Seperti dijadualkan, Pembentangan bagi Belanjawan 2022 akan diumumkan pada 29 Okober 2021. Melalui pembentanan ini, sudah pasti pelbagai bantuan dan insentif yang akan diberikan kepada rakyat Malaysia dalam meneruskan kehidupan seharian.

Menurut PM Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, ianya dirangka untuk memberi manfaat kepada semua pihak sejajar dengan konsep Keluarga Malaysia yang menjamin tiada seorang pun akan tercicir daripada agenda pemulihan negara setelah mengalami kesukaran hidup akibat pandemik Covid-19.

Untuk Belanjawan 2022 kali ini yang akan membelanjakan peruntukan sebanyak RM332.1 bilion, ianya terdapat 3 paksi utama dan 3 fokus induk iaitu dalam pelaksanaannya :

3 Paksi Utama

  • Memperkukuh Pemulihan
  • Membina Daya Tahan
  • Memacu Pembaharuan

3 Fokus Induk

  • Rakyat Yang Sejahtera
  • Perniagaan Yang Berdaya Tahan
  • Ekonomi Yang Mampu & Mampan

BANTUAN KELUARGA MALAYSIA (BKM)

Menerusi pembentangan bajet 2022 kali ini, salah satu insentif yang pastinya membuat orang ramai berasa gembira adalah mengenai Bantuan Keluarga Malaysia yang telah diumumkan sebentar tadi oleh Menteri Kewangan Malaysia, Tengku Datuk Zafrul Abdul Aziz.  

Berikut adalah maklumat ringkas mengenai Bantuan Keluarga Malaysia :

Sekian untuk maklumat ringkas mengenai Bantuan Keluarga Malaysia. Pihak kami akan kemaskini secara menyeluruh selepas ini berserta pelbagai lagi insentif lain yang diumumkan di BAJET 2022

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button