BANTUANPERMOHONAN/SEMAKAN

PERMOHONAN BANTUAN JKM 2021 SEHINGGA RM1,000

  

November lalu, kerajaan telah bersetuju untuk menambah baik kebajikan golongan rentan (Kumpulan Mudah Jatuh Sakit) termasuk dengan menaikkan kadar bantuan beberapa bantuan. Perkara ini telah di umumkan ketika pembentangan Belanjawan 2021.

Dengan kenaikan kadar bantuan yang telah di umumkan ini, rakyat Malaysia pastinya berasa lega di mana ianya dapat membantu serba sedikit bagi meringankan beban hidup rakyat dan dapat menyokong ekonomi keluarga, lebih-lebih lagi dengan kehadiran wabak Covid-19 yang menjadi salah satu faktor mencacatkan ekonomi masyarakat dan juga negara.

Bagi anda yang belum tahu mengenai bantuan ini dan ingin membuat permohonan, Berikut adalah cara untuk melakukan permohonan Bantuan JKM Sehingga RM1,000 Sebulan mengikut kelayakan dan jenis bantuan yang anda mohon.

BANTUAN JABATAN KEBAJIKAN MASYARAKAT 2021 (JKM)


Untuk makluman, bantuan yang disediakan oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) ini hanya diberikan kepada mereka yang layak sahaja, selepas melalui proses siasatan untuk penilaian bagi tujuan meringankan beban penerima bantuan.

Berikut adalah senarai bantuan yang disediakan oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat 2021 (JKM) yang anda boleh mohon :


PERMOHONAN BANTUAN JKM 2021


Sekiranya anda ingin mendapatkan bantuan yang disediakan oleh JKM ini, anda dikehendaki untuk terus pergi ke Pejabat Jabatan Kebajikan Masyarakat Daerah / Jajahan / Bahagian di seluruh negara berhampiran kawasan anda.

Dokumen Sokongan

 • Salinan kad pengenalan diri pemohon
 • Salinan kad pengenalan suami / isteri / ibu / bapa / anak yang tinggal bersama
 • Salinan sijil kelahiran anak-anak / ahli keluara yang tinggal bersama
 • Salinan penyata gaji (jika ada)
 • Lain-lain dokumen yang berkaitan
Bagi memudahkan segala urusan permohonan anda, sila sertakan sekali dokumen sokongan yang disebutkan diatas ketika hadir ke Pejabat Kebajikan Masyarakat Daerah / Jajahan / Bahagian. 

Sila isi borang dengan lengkap dan tepat bagi memudahkan proses permohonan. Klik link dibawah bagi mendapatkan borang permohonan :
 • JKM 18 (Borang Permohonan Bantuan) – BORANG
 • Borang Kemaskini Maklumat JKM 20     – BORANG

Related Articles

One Comment

 1. Asslamualaikum

  Saya syahrol mohon bantuan

  Saya bekerja tapi tak mampu nak bayar bil hospital hampir rm20 ribu.anak saya minggu lepas menjalani pembedahan buah pinggang.
  Anak saya sejak lahir dari 05.06.2021 dah di sah kan doktor pakar yang anak saya jantung besar,buah pinggang sebelah kanan besar dan sakit ginjan…pada 11.09.2021 saya keje kontraktor T.N.B di semenyih dan isteri saya call dan saya terus balik gombak dan alhamdulilah saya sempat bawak anak saya ke HOSPITAL TUNKU AZIZAH KUALA LUMPUR…anak saya di tahan di icu kritikal…anak saya menjalani pembedan buah pinggang dan doktor pakar saleha bagi tahu saya dan isteri saya yang saya kena siap kan RM20 RIBU @ RM 35 RIBU dan sekarang dah selesai bedah dan saya perlu bayar RM18 RIBU…saya memang kerja tapi tak mampu nak bayar bil hospital sebanyak RM18 RIBU…saya mohon pada orang ramai yang dapat membantu saya seadanya demi anak saya…saya hanya mampu mendoa kan orang yang tolong saya demi anak saya ini akan bertambah mudah rezeki dan sihat selalu…saya tidak menipu tapi hanay ALLAH YANG MAHA ESA LAGI MAHA BERKUASA SAHAJA YANG TAHU…

  *DERMA KILAT DAN SUMBANGAN IKHLAS UNTUK MENAMPUNG KOS PERUBATAN*

  Allahuakbar.
  satu perkhabaran yang mengejutkan untuk keluarga kami terima hari ini berita anak abang saya shahrol bin sarbani yang berusia 3bulan telah mengalami komplikasi ginjal kanan ada dua,ginjal kiri ada batu dan terpaksa menjalani pembedahan untuk menebuk lubang bagi mengeluarkan air kencing. Kini adik aqilla menerima rawatan di Hospital

  Marilah kita sama-sama membantu hulurkan derma, infaq, zakat, sedekah bagi meringankan beban keluarga abang saya.

  P/s:- Anggaran kos operation sebanyak 35K
  Diperlukan segera!!! Pada yg ingin menyumbang dan ingin tahu detail boleh hubungi

  Alamat rumah
  No 158 (88) 1b jalan gombak batu 5 gombak 53000 kuala lumpur…

  Maybank
  164061878494
  Shahrol sarbani(bapa)

  Maybank
  151584137594
  Saliza sarbani(ibu saudara)

  Saya mohon ada yg sudi membantu saya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button