BANTUANJKMPERMOHONAN/SEMAKAN

Bantuan Khas Ibu Tunggal BKIT

Pada Jun 2020 lalu, Bantuan Khas Ibu Tunggal sebanyak RM300 secara one-off akan dikreditkan kepada bakal penerima yang layak. Perkara ini telah di umumkan oleh Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam ucapannya melalui Insentif PENJANA.

Untuk makluman anda, bagi tahun 2021 ini, pelaksanaan bagi bantuan ini masih belum diumumkan. 

Walaubagaimana pun, sekiranya ingin membuat pendaftaran sebagai Ibu Tunggal ini, anda boleh melakukannya menerusi portal rasmi Jabatan Pembangunan Wanita (JPW) bagi memudahkan anda untuk mendapatkan maklumat terkini.


KATEGORI PEMOHON

Berdasarkan Pelan Tindakan Pemerkasaan Ibu Tunggal (2015-2020), berikut merupakan definisi KPWKM dalam mengambil kira ibu tunggal antaranya :

 • Warganegara Malaysia
 • Taraf perkahwinan balu atau bercerai dan mempunyai anak yang belum berkahwin dalam isi rumah yang sama.
 • Mempunyai suami (suaminya tidak sihat dan tidak berkemampuan untuk bekerja) dan mempunyai anak yang belum berkahwin.
 • Tidak pernah berkahwin tetapi mempunyai anak (anak angkat atau anak sah taraf)

Nota : Sekiranya anda diantara yang memiliki kriteria diatas, anda layak untuk menerima bantuan ibu tunggal.


PANDUAN MEMBUAT PERMOHONAN

Terdapat dua kaedah untuk anda membuat permohonan samada secara online ataupun manual. Ianya bergantung keselesaan anda ketika membuat permohonan.

Permohonan Online

 1. Bagi permohonan online, setiap individu boleh mendaftarkan diri dengan mengakses sistem iWanita di : https://iwanita.jpw.gov.my/
 2. Bagi ibu tunggal yang berminat untuk memohon, mereka hendaklah mempunyai akaun email Gmail terlebih dahulu.

Permohonan Secara Manual

Bagi permohonan secara manual, pendaftaran boleh dilakukan di Pejabat Pembangunan Wanita Negeri (PPWN) yang terdekat, Biro Wanita Sarawak (BWS) dan Jabatan Hal Ehwal Wanita (JHEWA) Sabah.


SEMAKAN PERMOHONAN 

Related Articles

7 Comments

 1. Sy dh mohon dr bulan 7.2020 dan keputusan berjaya tapiiiiii kenapa sampai sekarang duit bantuan belum masuk lagi…sudah nak setahun…

 2. Saya seorang ibu tunggal Dan Ada anak perempuan seorang. Saya dah daftar beberapa kali tapi keputusan tidak berjaya. Saya dah hantar semua maklumat yang perlukan tapi masih tidak berjaya. Tolong saya.

 3. Asslamualaikum

  Saya syahrol mohon bantuan

  Saya bekerja tapi tak mampu nak bayar bil hospital hampir rm20 ribu.anak saya minggu lepas menjalani pembedahan buah pinggang.

  Anak saya sejak lahir dari 05.06.2021 dah di sah kan doktor pakar yang anak saya jantung besar,buah pinggang sebelah kanan besar dan sakit ginjan…pada 11.09.2021 saya keje kontraktor T.N.B di semenyih dan isteri saya call dan saya terus balik gombak dan alhamdulilah saya sempat bawak anak saya ke HOSPITAL TUNKU AZIZAH KUALA LUMPUR…anak saya di tahan di icu kritikal…anak saya menjalani pembedan buah pinggang dan doktor pakar saleha bagi tahu saya dan isteri saya yang saya kena siap kan RM20 RIBU @ RM 35 RIBU dan sekarang dah selesai bedah dan saya perlu bayar RM18 RIBU…saya memang kerja tapi tak mampu nak bayar bil hospital sebanyak RM18 RIBU…saya mohon pada orang ramai yang dapat membantu saya seadanya demi anak saya…saya hanya mampu mendoa kan orang yang tolong saya demi anak saya ini akan bertambah mudah rezeki dan sihat selalu…saya tidak menipu tapi hanay ALLAH YANG MAHA ESA LAGI MAHA BERKUASA SAHAJA YANG TAHU…

  *DERMA KILAT DAN SUMBANGAN IKHLAS UNTUK MENAMPUNG KOS PERUBATAN*

  Allahuakbar.
  satu perkhabaran yang mengejutkan untuk keluarga kami terima hari ini berita anak abang saya shahrol bin sarbani yang berusia 3bulan telah mengalami komplikasi ginjal kanan ada dua,ginjal kiri ada batu dan terpaksa menjalani pembedahan untuk menebuk lubang bagi mengeluarkan air kencing. Kini adik aqilla menerima rawatan di Hospital

  Marilah kita sama-sama membantu hulurkan derma, infaq, zakat, sedekah bagi meringankan beban keluarga abang saya.

  P/s:- Anggaran kos operation sebanyak 35K
  Diperlukan segera!!! Pada yg ingin menyumbang dan ingin tahu detail boleh hubungi

  Alamat rumah
  No 158 (88) 1b jalan gombak batu 5 gombak 53000 kuala lumpur…

  Maybank
  164061878494
  Shahrol sarbani(bapa)

  Maybank
  151584137594
  Saliza sarbani(ibu saudara)

  Saya mohon ada yg sudi membantu saya. 0166019257

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button