KWSPPERMOHONAN/SEMAKAN

BAYARAN TERAKHIR I-LESTARI ADALAH BULAN APRIL


Pada hujung Februari lalu, pembayaran i-Lestari bagi bulan Mac telah diawalkan dan dikreditkan pada bulan tersebut. Ianya berikutan dimana, syarat-syarat permohonan bagi i-Sinar telah dimansuhkan dan memberi peluang kepada permohonan dan bayaran i-Sinar berjalan  dengan lancar. Maka dengan itu, tiada pelaksanaan bayaran pada bulan Mac.

 

BAYARAN TERAKHIR I-LESTARI BULAN APRIL

Seperti yang dilihat melalui media sosial, ramai mengatakan dan mendakwa bahawa, pembayaran yang dilaksanakan pada hujung Februari lalu adalah bayaran terakhir bagi permohonan i-Lestari. 

Merujuk kepada jadual asal, pembayaran terakhir i-Sinar ialah pada bulan April bermula 1 – 12 April.

Pihak Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) turut menyatakan bahawa tarikh yang di sebutkan diatas mertupakan tarikh akhir pembayaran i-Lestari.

Untuk lebih lanjut mengenai perkara ini, anda boleh rujuk gambar dibawah ini yang menyatakan bahawa 1 April merupakan pembayaran terakhir.

SUMBER FACEBOOK


SEMAKAN STATUS BAYARAN I-LESTARI

Bagi anda yang ingin membuat semakan status bayaran i-Lestari secara online, anda boleh lakukannya melalui i-Akaun KWSP anda. Berikut adalah cara-caranya :

1) Anda perlu layari laman web rasmi i-Lestari secara online melalui pautan yang diberikan disebelah https://ilestari.kwsp.gov.my/check-status.php  

2) Anda perlu memasukkan Nombor Kad Pengenalan dan Nombor Telefon Bimbit yang disahkan.

3) Klik captcha “saya bukan robot” dan klik butang semak.

Cara Pembatalan Pengeluaran i-Lestari 

1) Maklumat permohonan pengeluaran i-Lestari terdahulu tidak akan dipaparkan, 

2) Anda perlu memastikan mempunyai maklumat permohonan pengeluaran terdahulu sebagai rujukan.

3) Bayaran bulanan akan terus terhenti dengan pembatalan.


4) Sekiranya kaedah bayaran semasa adalah Arahan Bayaran, pembatalan boleh dilakukan  di Kaunter KWSP melalui Janji Temu Online.

5) Jika anda ingin membuat permohonan semula setelah pembatalan, permohonan semula i-Lestari boleh dibuat pada hari berikutnya setelah pembatalan.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button