KWSPPERMOHONAN/SEMAKAN

I-SINAR : SYARAT KELAYAKAN AKAN DI MANSUHKAN & KELULUSAN SECARA AUTOMATIK


Akhirnya, semua ahli pencarum Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) kini boleh menarik nafas lega berikutan semua pencarum nya boleh membuat pengeluaran daripada Akaun 1 tanpa sebarang syarat melalui kemudahan i-Sinar dan pihak KWSP kini dalam proses memansuhkannya. 


Menteri Kewangan, Tengku Zafrul Abdul Aziz berkata, syarat kelayakan yang di tetapkan sebelum ini akan dimansuhkan atas nasihat Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin susulan maklum balas orang ramai di mana syarat-syarat yang di tetapkan terlalu rumit dan mereka menganggap ianya “menyusahkan”.


Maka oleh itu, mana-mana ahli Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) yang berumur kurang daripada 55 tahun, kini di benarkan membuat pengeluaran dari simpanan Akaun 1 dimana ianya tertakluk kepada baki sedia ada.


Berikut adalah beberapa text ucapan beliau :


Bagi ahli yang mempunyai simpanan sebanyak RM100,000 dan ke bawah, mereka boleh membuat pengeluaran sehingga RM10,000 dan pembayaran akan dibuat secara berperingkat dalam tempoh maksimum enam bulan dengan bayaran pertama sehingga jumlah maksimum RM5,000.

Bagi ahli yang mempunyai lebih dari RM100,000, mereka boleh membuat pengeluaran sehingga sepuluh peratus daripada simpanan Akaun 1, dengan pengeluaran maksimum sebanyak RM60,000 manakala pembayaran dibuat secara berperingkat dalam tempoh maksimum enam bulan dengan dengan bayaran pertama sehingga jumlah maksimum RM10,000


Tengku Zafrul bagaimanapun mengatakan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) memerlukan sedikit masa untuk melaksanakan kemas kini terbaru ini.

Tambahannya lagi, bagi pencarum yang telah memohon Pengeluaran i-Sinar sebelum ini, permohonan tersebut akan di luluskan secara automatik tanpa sebarang syarat dalam masa terdekat.


TERIMA KASIH PM!Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button